Има опасност от пропадане на Перник 09.08 | 20:29

Заради галериите на 30-те рудника, които се разработват под земята от 120 години

От Петя Михайлова

Заради опасност от пропадане на къщите и блоковете, в Перник започва мащабен проект за изследване на минните галерии под града, съобщи Би Ти Ви.

Той трябва да даде отговор на въпроса дали миньорският град може да потъне. Има опасност домовете на близо 30 хиляди души в централната част на града да потънат. Какво може да стане при земетресение е загадка.

Проблемът е заради галериите на 30-те рудника, които се разработват под земята от 120 години. От 50 години никой не е влизал в повечето от тях и никой не знае как се е изменил подземният слой.

Рудниците достигат до 130 метра под земята и повечето от галериите са пълни с вода, възможно е да има и кухини запълнени с газ метан. На някои места избива вода, което дава сигнал, че със сигурност има вода. Под рудник Бели брег са иззети два пласта въглища, което означава, че е копано на 30- 40 метра дълбочина, водата явно е заляла галериите и е избила на повърхността - до едно от кръговите кръстовища в Перник. Всички  входове на рудници са зазидани.

Специалният проект, който трябва да изследва какво е положението с галериите на 30-те рудници под Перник и да прогнозира как ще се развие ситуацията, е разработен е от най-добрите специалисти в минното дело у нас.

Жителите на Перник всяка година трябва да ремонтират къщите си, защото основите им потъват, стените им се напукват, а оградите падат. Пострадалите къщи са били 200 още през 1985 г. Оттогава броенето им спряло.

Решението на проблема е в ръцете на "Мини-Перник”, които трябва да координират всички действия по прогнозиране и предотвратяване на последствията от въгледобива в Пернишко. Пари за проекта са осигурени.

Водещи

Най-четени