Има риск за 1 млрд. лв. по старата програма „Транспорт“ 02.06 | 19:12

За 7 месеца фирмите трябва да приключат проектите, за да не изгубим парите, призова Московски

От iNews.bg

България разполага само със 7 месеца, - до края на 2015 г., за да усвои 1 млрд. лева по старата Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, като призова всички бенефициенти по проекти, които в момента се изпълняват, да ускорят темповете, за да не изгуби страната финансирането.

Московски откри заседанието на Комитета за наблюдение на програмата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Той отбеляза, че през последните няколко месеца има значителен напредък в изпълнението на част от проектите. По някои от тях обаче са натрупали големи закъснения, което поставя под риск завършването им в рамките на този програмен период.

До момента Европейската комисия е разплатила близо 75% от средствата по програма "Транспорт", а сертифицираните средства по нея са над 1,1 млрд. евро. Това прави 69% от бюджета на програмата, отчете министърът.

За проектите в пътния сектор е създадена организация за навременното им приключване в срока на допустимост на разходите. Забавянето на Лот 2 на Западната дъга на Софийския околовръстен път и на обхода на Габрово е голямо и не може да бъде компенсирано в срок, призна Московски. И допълни, че за Лот 2 на Западната дъга на София са предприети действия за "фазиране".

"Има вероятност малка част от дейностите по трите жп проекта: Септември - Пловдив, Пловдив - Бургас и Първомай -Свиленград, да останат за изпълнение след 2015 г., каза още транспортният министър.

Водещи

Най-четени