Има шансове да се преборим за оперативна програма за образование 09.09 | 18:40

Управлението на евросредствата ще остане същото, каквото е било в изминалите седем годин

От Елица Елефтерова

Създаването на единна държавна агенция за управление на фондовете на ЕС е много добра идея, но за един идеален свят, коментира вицепремиерът Зинаида Златанова по време на дискусия за Споразумението за партньорство между България и Европейската  комисия за следващия програмен период.

За съжаление, ние не живеем в идеален свят и времето не ни позволява промяна в Закона за управление на средствата на ЕС и последваща административна реформа, с която да се направи такава държавна агенция.  

Златанова призова да се спре с "говоренето за намаляване на средствата за образование, а да започне да се говори за това, че България има всички шансове да осигури съществуването на ОП "Наука и образование  за интелигентен растеж" през новия  програмен период, като така науката и изследванията да имат собственик източник на финансиране", съобщава правителствената пресслужба.

Управлението на средствата по европейските фондове ще остане същото, каквото е било в изминалите седем години, което ще позволи прилагането на натрупания административен капацитет и опит. По думите на Златанова с това се цели избягване на рисковете при старта на новия програмен период.

Тя изтъкна още, че споразумението за партньорство, заедно с оперативните програми, трябва да осигури необходимата ефективност на инвестициите във всички единадесет тематични цели за постигане на устойчив, приобщаващ и интелигентен растеж.

Целта ни е от първи януари 2014 година да работим под пълна пара по конкретни проекти, добави Златанова. Пламен Димитров, президент на КНСБ малко по-рано изтъкна нуждата от планиране на стратегията на България за следващия програмен период.

Той подчерта, че трябва да се направи промяна в Закона за управление на средствата от ЕС, за да се централизира управлението на проектите, както и в Закона за обществените поръчки. КНСБ предлага през следващия програмен период да има целеви инвестиции към младежите и ромите, които по негови думи се нуждаят от най-голяма помощ.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев посочи необходимостта от подкрепа от страна на държавата и бизнеса за науката, иновациите и интелектуалната собственост през следващите години.

Има всички шансове България да се пребори за съществуването на оперативна програма за образование, посочи в края на дискусията Златанова.

Тази оперативна  програма ще позволи на образованието, науката и изследванията да имат свой собствен източник на финансиране, без да разчитат на други институции, добави тя.  

Златанова подчерта, че се подготвят пилотни проекти за интегриран модел за финансиране на Северозападен регион, който е най-изостаналият в целия Европейски съюз, както и на област  Смолян, където безработицата е висока.

Златанова посочи, че само за последните три месеца сертифицираните разходи по Оперативна програма "Околна среда" почти са се удвоили. "Към 31 май т. г. в областта на околната среда от 8% сертифицирани разходи за седем години, в момента има сертифицирани 14%", отбеляза вицепремиерът.

Финансиране на Северозападния регион

Златанова посочи, също, че има техническо решение, което е съгласувано с Европейската комисия, за интегриран модел на финансиране на Северозападен регион”.

Златанова подчерта, че като най-беден и най-изостанал  в целия ЕС Северозападният регион на България ще може да бъде стимулиран на принципа на задаване на критерии "проекти с приоритет", чрез които да се ускори развитието му.

Пилотно този териториален подход ще се приложи и в област Смолян, която като планински регион се характеризира с високо ниво на безработицата. "Ако сме успешни, този подход ще може да се приложи и за други планински райони и общини", посочи Златанова. 

 

Водещи

Най-четени