Имамите от Пазарджик проповядвали ислямистки идеи, според експертиза 04.02 | 21:03

Текстовете, които чели, имали характер на пропаганда

От Филипа Тодева

Имамите от Пазарджик са проповядвали ислямистки идеи и недемократични идеологии. Това показват експертизите на вещите лица по делото за радикален ислям в Пазарджик, предаде БТА. Почти десет часа продължи днешното заседание, на което са изслушани вещите лица и експертизите.

Окръжният съд в Пазарджик приел комплексната експертиза по делото за разпространение на антидемократична идеология. Експертът Антоний Гълъбов посочил, че предоставената му за анализ религиозна литература има пропаганден характер.

Според неговото заключение има текстове, в които е налице несвойствена интерпретация на религиозните ритуали, но липсва директно призоваване към омраза, смяна на обществения строй, сепаратизъм или отказ от избирателно право.

Според вещото лице Клара Стаматова в два от анализираните от нея материали се съдържат радикални ислямистки идеи.

Становището на експертите Симеон Евстатиев и Иван Дюлгеров е изградено върху съдържанието на документи и книги. Експертите описват тримесечните отчети, изпращани от Саид Мутлу до Световната ислямска лига в Мека в периода 1999-2010 г.

От превода на документите става ясно, че до 2004 година върху тях е имало печат на Главното мюфтийство, а след това печатът е на "Курс за имами - гр. Сърница". В хода на заседанието двамата експерти приеха корекция в превода на няколко фрази от арабски, но по думите им това няма да промени смисъла на документите.

Общото становище на всички експерти е, че литературата, върху която са работили, е относима към салафитското течение в исляма, което е познато в мюсюлманските държави, но е ново за България. Следващото заседание по делото ще бъде на 18 февруари, когато трябва да бъдат представени компютърна експертиза и пълен превод от арабски на документи в електронен вид.

Водещи

Най-четени