Имамите от Пловдив стачкуват срещу районния мюфтия 24.08 | 15:02

Удържал им по 100 лева от всеки месец, без да обяснява за какво

От Филипа Тодева

Пловдивските имами излязоха днес на протест срещу районния мюфтия Осман Хилми. Протестиращите се събраха пред Джумая джамия в Пловдив, където изразиха недоволството си от действията на Хилми, предаде Булфото.

Имамите се обединили в "Инициативен комитет за правата на мюсюлманите”, чрез който искат оставката на мюфтията.

По думите им, Хилми им удържа по 100 лева от заплатите всеки месец, без да обяснява за какво. Освен това назначава хора на своя глава и вместо да обикаля и да се среща с хората, само си седял в София.

През септември миналата година Хилми бе пребит от бившия председател на джамийското настоятелство Ашим Асан. За това провинение Асан излежава ефективна присъда от 2 години.

Конфликтът възникна още на службата по случай свещения за мюсюлманите празник Рамазан байрам в пловдивската "Джумая" джамия. Тя започна с юмручна схватка.

Малко след 6:30 часа единият от имамите бил извикан пред кабинета на мюсюлманското настоятелство от охранители на местния мюфтия. Пред входа на джамията имамът бил ударен с юмрук в окото.

В последвалата суматоха в мелето се намесили близо 2 хиляди души, които обсадили кабинета на мюфтията, но до друг инцидент не се е стигнало.

Според потърпевшия имам гардовете на мюфтията се нахвърлили върху него, защото се оплакал в прокуратурата от началника си. По думите му пловдивският мюфтия незаконно задържал банковите карти на местните имами, като дори изтеглил от сметките им за заплати няколкостотин лева без тяхно позволение.

Водещи

Най-четени