Имената на военните в Афганистан - черно на бяло в интернет 25.04 | 12:19

Публикуваха списъци с имената на желаещите да гласуват в Кабул и Кандахар

От Екип iNews

Министерството на външните работи публикува списъци с имената на гражданите, заявили желание да гласуват в чужбина. Включително два списъка за гласуване на гражданите, които са в Афганистан.

Първият списък е на тези, които ще гласуват във военната база "Феникс" в Кабул. Поместени са трите имена на 82 души.

Във втория списък – на гражданите, които ще гласуват в база "Кандахар", са публикувани 250 имена.

Сред имената има наши военнослужещи, което повдигна въпроса дали държавните институции не са допуснали гаф с огласяването им.

От външно министерство коментираха, че публикуването на имената на военнослужещите е задължително според Изборния кодекс.

Има текст в закона, който изисква от МВнР да публикува избирателните списъци на лицата, заявили желание да гласуват в съответното населено място извън страната и на съответните дипломатически или консулски представителства не по-късно от 23.04.2013 г. (18 дни преди изборния ден). Те съдържат трите имена на избирателя, както и номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласува.

"Информацията, която се съдържа в списъците не застрашава по никакъв начин живота им, нито пък това е секретна информация" заяви пред iNews говорителят на ведомството Димитър Япраков. Той добави, че там не са публикувани нито длъжност, нито семейното положение на българските военни.

Говорителят подчерта, че според Изборния кодекс публикуването на имената има императивен характер.

Когато всички граждани в чужбина, не само военнослужещите подавят заявление за гласуване, те са наясно, че имената им ще бъдат включени в списъците. В противен случай те няма да мога да проверят дали имената им се включени там и могат да оспорват това пред ЦИК.

От военното министерство също заявиха, че са спазени всички изисквания на закона. Според тях имената на военните не представляват класифицирана информация. В списъците не са публикувани техните адреси, нито къде работят.

Водещи

Най-четени