Именици готови ли сте за празник - Архангеловден е! 08.11 | 09:51

Светецът се смята за военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели

От Теодора Кокаланова

На днешния ден православната църква почита Свети Архангeл Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Това е вторият по значение есенен празник след Димитровден.

Св. Архангел Михаил е почитан като най-силният от архангелите. Св. Архангел Михаил е известен още като "началник на ангели и архангели". Вярващите свързват неговото име с часа на смъртта си, тъй като той е онзи, чиито пратеници прекъсват нишката на земното.

На Св. Архангел Михаил са подчинени седемте Архангели, към които също се отправят молитви. Той е пазител на душите на мъртвите и борец против злото, наричан "вожд на небесните сили", "борец против духовете на тъмнината", "защитник на християните от дявола", "предводител на христовите армии срещу езичниците". Традиционно е иконописван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

Екипът на iNews пожелава много здраве и щастие на всички, носещи прекрасните имена Михаил, Михаела, Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.  

 

 

 

Водещи

Най-четени