Имотите на магистратите лъсват в публичен регистър 15.01 | 18:01

За повече прозрачност в работата на магистратите апелира правосъдният министър

От Ивелина Георгиева

За да спрат съмненията в качествата на отделните кандидати в съдебната система в света не е измислено друго лекарство освен пълната прозрачност. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, относно позицията на министерството на правосъдието за кризата в кариерното израстване на магистратите.

Тя предложи да има по-добър подход и към отчетността на магистратите. "Ако има едно по-добро комуникиране на тяхната дейност, обществото би било много по-добре информирано за работата на магистратите", смята Златанова.

Министърът отбеляза, че би било само от полза, ако съдебната система стане по-прозрачна.

Според нея би било добре, ако имотните и данъчните декларации на магистрати станат публични, защото така ще се постигне желаната прозрачност. За разлика от декларациите на депутатите, тези на магистратите не се публикуват на страницата на Сметната палата. "Трябва самите магистрати да се включат активно в реформирането на съдебната система", посочи още правосъдният министър.

Зинаида Златанова бе попитана от председателя на правната комисия Четин Казак, какво наследство е заварила в министерството от началото на мандата си. "Наследството, което заварих не беше от най-добрите", отговори тя и добави, че част от него са били назначенията на служители с не добра квалификация.

В тази връзка тя даде пример като посочи, че в специализираната администрация на правосъдното министерство са били назначавани шофьори. Друг негативен фактор, който вицепремиерът изтъкна, бе натискът оказван от министри върху правораздавателната система. Екипът на Златанова заварил натрупани дългове и неплатени данъци в размер на около 8-9 млн. лева.

Правосъдният министър изброи основните насоки в приетия днес от Министерски съвет нов Наказателен кодекс. Златанова припомни, че най-спорният текст за криминализирането на снимки на обществени места е отпаднал. Екипът й е взел под внимание множеството оплаквания от журналисти, издатели, организации и други.

Тя поясни, че в новия НК са отчетени голяма част от мненията на много граждански организации. "Поздравления затова, че финализирахте усилията на три правителства за изготвянето на нов Наказателен кодекс", обърна се към нея зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Водещи

Най-четени