Имунолог апелира: Носете маски, спазвайте мерки и до месец и половина ще има ефект 13.11 | 15:00

Доц. Емил Славов - заместник ректор на Тракийския университет Стара Загора в интервю за тестовете, симптомите на Ковид и мерките за самоопазване

От iNews.bg

Разнородните клинични оплаквания на пациенти, установени с Covid е следствие на това, че вирусът предизвиква възпалителни процеси в кръвоносните съдове на различни органи и тъкани в  човешкото тяло. Затова, освен характерните за вирусните заболявания температура, кашлица и обща отпадналост, заразените с коронавирус се оплакват и от главоболие, неврологични проблеми, болки в ставите, стомашно-чревни неразположения. Това уточни за Радио Стара Загора имунологът доц. Емил Славов - заместник ректор на Тракийския университет Стара Загора.

 

Той допълни, че новите тестове – антигенните тестове са много полезен инструмент за бърза диагностика на инфекцията, макар и засега скринингово. С високотехнологичните PCR устройства не може да се извърши толкова бърза диагностика и в значително по-големи обеми. Доц. Славов бе категоричен, че нито един инструмент за диагностициране на Covid не е със 100% чувствителност.

А за това с какъв тест – PCR, бърз серологичен или бърз антегенен, трябва да се изследва спрямо моментното състояние на пациента, е необходимо да се подхожда специфично, защото патогенът се установява в различни етапи при различните хора – при някои по-рано, при други – по-късно, допълни имунологът.

Няма и точно определен протокол кога човек е най-силно заразен за околните – преди или по време на симптомите, или при развихряне на инфекцията, поясни доц. Емил Славов.

Едно масово тестване, както в Словакия, би дало картина за степента на инфектираните и така ще могат да се карантинират носителите на вируса, но скринингът няма да спре разпространението му.

Доц. Славов апелира да се носят маски в затворени помещения - задължително, а на открито - когато има разминаване с много хора. Ако мерките за дистанция, маски и хигиена се спазват до месец разпространението на Covid ще се редуцира поне наполовина, каза още експертът.

Водещи