Инвеститори: Край на хаотичното повишаване на цените на строителните материали 26.07 | 14:30

От iNews.bg

Миналата година започна доста хаотично и постепенно премина в предпазливост за инвеститорите. В края на 2022-ра и началото на 2023-та се отчете стабилизиране на пазара и успокояване на цените на строителните материали, което помогна на инвеститорите да се почувстват по-уверени. Това сочи анализът на генералния мениджър на инвестиционната компания NovaCity Group Диляна Христова. Компанията има чуждестранни партньори в Полша, Румъния и Чехия, където ситуацията е идентична. 

Край на хаотично повишаване на цените на строителните материали 

В момента има по-голямо спокойствие на пазара, в сравнение с преди една година по отношение на цените в строителството. Сред основните фактори, които белязаха миналата година, са хаотичното покачване на цените на основни строителни материали, като арматура, тухли и бетон, заради войната в Украйна, която заедно с Русия е сред основните вносители на такива суровини за България. Ситуацията беше влошена и от ефекта на паника от страна на производители и строители.

"Колеги са получавали оферти за арматура и само след ден, дори час, се е променяла цената. В момента няма такива скокове, които да са в рамките на дни за бетон, арматура или тухли и изолации. Може и да има повишаване на цените, но нито е драстично, нито е за такъв кратък срок”, допълва Диляна Христова.

Постепенно в пазара на строителни материали се налагат и други страни като Турция и Италия, което допринесе за успокояване на ситуацията на несигурност. 

"Специално за Турция също имаше опасения след тежкото земетресение, че голяма част от арматурата там ще бъде използвана за строителство и реконструкция на старите сгради. Отчете се и отлив на работници  от Турция, които се завърнаха в страната, а една от големите им фабрики за производство на стомана имаше големи щети заради земетресението. Но в крайна сметка нито самото земетресение, нито ефектите от него повлияха сериозно на цената на арматурата в България, за което определено имаше опасения”, дава примери експертът. 

Кризата се съчетава с недостиг на персонал 

"Трудът поскъпна доста сериозно. Това се дължи не само на липсата на кадри и глада за тях, но и на инфлацията, която се отразява върху всеки един аспект от нашия живот. Когато инвеститорът или строителят искат да задържат свои служители, при повишаване на цената на живота, единственият начин е да променят заплатата”, споделя Диляна Христова. Цената на труда доста се повиши, а недостиг на кадри все още има.

Чехия - признаци на подобрение 

Според анализа на партньорите на NovaCity Group - NeoCity Group, през изминалата година се наблюдаваше сблъсък на "два свята”. От една страна изпълнителите се опитват да отразят несигурността на цените на строителните материали и високата инфлация в офертните им цени, а от друга страна, поради забавянето на динамиката на пазара, купувачите очакваха отстъпки в продажните цени. Очевидно балансът в това противоречие беше трудно постижим.Въпреки това, според експерти, до края на годината ще има стабилизиране както на пазара, така и на цените на строителните материали, но все още не се е наблюдавала тенденция на масови отстъпки. Най-засегнати, подобно на България, бяха жилищата втора ръка, особено тези в старите жилищни сгради, които не могат да оправдаят високата продажна цена. По време на активния пазар, тя се доближаваше до цените на новото строителство – около 90% от нея. 

Полша - динамична 2022-ра

За разлика от периода 2008-2009, когато Полша се намираше в периферията на глобалната финансова криза, в момента страната се оказва в епицентъра на кризата, започнала през 2022 година. На този фон, текущият спад на пазара на недвижими имоти в най-големите зони на метрополитена за последната четвъртина на 2022 година, може да се сравни с този през 2010 – 2012 година и може да се приеме за умерен спад.

Строителната индустрия реагира изненадващо спокойно, като намали предлагането и ограничи строителството през втората половина на изминалата година. Появиха се нови и различни стимули за купувачите. Инвеститорите навлязоха в 2022-ра година в добра финансова форма, множество проекти в процес на строителство и голям брой продадени жилища. Но от друга страна, броят непродадени завършени жилища в големите градове е малък – между 6 и 17%. Но ако се следва модела на предходните кризи, прогнозите са, че ще достигне до 1/3 в някои големи градове.


Водещи

Най-четени