Инспектират строителството на АМ „Марица” 21.04 | 07:00

На инспекцията ще присъства министър Лиляна Павлова

От Андриян Георгиев

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще инспектира строителството на автомагистрала "Марица", съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

По време на проверката ще я придружава председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Павлова ще обяви и старт на рехабилитацията на два участъка с обща дължина 3,348 км от път І-5, попадащ в регулацията на град Димитровград.

Изпълнител на проекта е ГД "Топлика” със съдружници "АБ” АД и "ПСК Детелина " ЕООД , гр. Хасково. Стойността на строително монтажните работи е 2 706 154 лв., като финансирането е осигурено от програма "Основен ремонт” на АПИ.

Очаква се да пристигне и премиерът Бойко Борисов, коментира при старта за рехабилитацията на път І-5 край Димитровград вчера (20 април) министър Павлова.

146 564 400 лв. е стойността на строително-монтажните работи при изграждане на автомагистрала "Марица". Финансирането е осигурено от Оперативна програма "Транспорт". Лот 2 трябва да бъде готов през месец август 2013 г., информират от МРРБ.

Същевременно строителите на автомагистрала "Марица" получиха част от забавените си заплати вчера (20 април). От Инспекцията по труда са дали срок до края на месеца, фирмата изпълнител да се разплати изцяло.

5 месеца работниците, които строят последните три километра от автомагистралата, преди Капитан Андреево, работиха без заплати. От фирмата се оправдали, че скъпите горива изяли парите за заплати.

След сигнал за проблема до bTV, служителят бе уволнен, а във фирмата влезе Инспекцията по труда. И 60 % от заплатите на работниците бяха изплатени.

Тъй като магистралите се строят с европейски пари, държавата няма механизъм, по който да изтегли от строителството некоректните фирми, призна строителният министър Лиляна Павлова.

"Това е европейско финансиране. Ние договора не можем да преразгледаме, но можем да се опитаме на добра воля да говорим с изпълнителя, тогава, когато ние му разплащаме, той да се ангажира пред нас, за да се разплаща на подизпълнителите, за да не ощетява работещите на обекта”, каза Павлова.

Най-четени