Инспекторатът към ВСС недоволен от ръководствата на Районния и Градския съд в София 06.06 | 13:02

Двете най-важни съдилища не се подчинявали на контролния орган

От iNews.bg

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отправя редица забележки към дейността и методите на работа на административните ръководители на две ключови съдилища у нас – Софийския градски съд (СГС) и Софийския районен съд (СРС). Това става ясно от отчета за дейността на Инспектората, предаде БГНЕС.

В документа се посочва, че председателите на двете съдебни институции и инспекторите имат проблеми с комуникацията, а контролният орган среща сериозни ограничения в работата си по отношение на магистратите и ръководствата на съдилищата у нас.

Проверка на Инспектората в Софийския районен съд е установила липсата на "приети и утвърдени вътрешни правила за разпределение на делата на случаен принцип”, а "отделни съдии несвоевременно насрочват разглеждането на делата и не спазват сроковете за изготвяне на съдебните актове".

"С изключение на СРС всички райони съдилища, в които са извършени комплексни проверки (28 съдилища – бел.ред.), са изпълнили дадените препоръки от ИВСС. Въпреки няколкото напомнителни писма до председателя на СРС Методи Лалов, до настоящия момент няма отговор на отправените препоръки”, отчита в доклада си Инспекторатът.

В критиките си към шефа на СГС Калоян Топалов пък Инспекторатът посочва, че към момента на изготвяне на годишния отчет Топалов "не е уведомил главния инспектор за действията си по изпълнение на препоръките по повод значителното количество констатирани негативни тенденции при управлението и дейността на СГС".

 

В доклада се констатира още, че председателите на двете важни съдилища не са предоставили информация за това дали са изпълнили препоръките на Инспектората по налагането на наказания на съдии. При СГС става въпрос за трима съдии, а от СРС се очаква отговор за изпълнението на 42 предложения за наказания на магистрати.

Водещи

Най-четени