Инспекцията по труда: В жегите работодателите да осигурят 25° в офиса 29.06 | 09:52

Работниците на открито да имат почивки и да получават вода и течности

От iNews.bg

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" напомня на работодателите, че в опасните жеги, каквите наблюдаваме от седмица у нас, трябва да осигурят на служителите си благоприятни температурни условия за работа. В горещините, които днес се очертават още по-големи и опасни за здравето и се очаква температурите да бъдат между 35 и 40 градуса в страната, в закритите работни помещения трябва да е между 18 и 25 градуса, посочва инспекцията.

Работодателите трябва да предприемат мерки за безопасна работа при червен и оранжев код за опасно време, категорични са от ведомството.

При червен или оранжев код за опасни метеорологични явления, при работа на открито, работодателите трябва да преценят доколко високите температури застрашават живота и здравето на работещите и да предприемат мерки за минимизиране на рисковете.

Мерките включват създаване на подходяща организация на работния процес, включително осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност; осигуряване на подходящо работно облекло и на места за почивка; осигуряване на питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма.

В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура. При работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка.

Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има определени и изключения. Според тях при много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Контрол върху микроклимата в предприятията се осъществява както по сигнали, така и в рамките на планирани проверки.

Водещи

Най-четени