Институтът по микробиология "Стефан Ангелов" към БАН с юбилей 14.03 | 07:46

В рамките на събитието ще има и юбилейна научна сесия

От Филипа Тодева

В големия салон на БАН ще се проведе Тържествено честване на 65-годишния юбилей на Института по микробиология "Стефан Ангелов" днес, 14 март, в 10:00 часа, съобщиха от БАН. В рамките на събитието ще има и юбилейна научна сесия, с доклади на учени от водещи направления на Института по микробиология, която ще се проведе на 15.03.2012 (четвъртък), 10.00 ч. до 17.00 ч. отново в Големия салон на БАН.

Институтът по микробиология при Българска Академия на науките е създаден през март 1947 година от основателя на микробиологичната наука в България акад. Стефан Ангелов.

От този момент институтът бързо се превръща във водещ, в областта на микробиологията, и изпълнява ролята на център с национално значение за провеждане на съвременни изследвания във все по-бързо развиващите се направления на микробиологичната наука.

От своето създаване до момента той развива висококвалифицирана изследователска, образователна и експертна дейност в пет основни научни направления - инфекциозна микробиология, вирусология, имунология, обща и приложна микробилогия.

В последните години политиката на Института по микробиология "Стефан Ангелов" е насочена към разширяване и поддържане на висококачествени научни разработки и програми, както от национален, така и от европейски приоритет.

Институтът работи върху научни проблеми за човешкото здраве, хранителната и фармацевтичната индустрия и екологията, в полза на българското общество. Проектите са финансирани от Фонд "Научни Изследвания", Рамковите програми на Европейската комисия за наука и технологии, изследователски програми на НАТО, ЮНЕСКО и други международни организации, както и от центрове за наука и развитие в български и европейски компании.

През 2004 година Институтът е асоцииран с Институт Пастьор в Париж - световен център в областта на микробиологичните и молекулярно-биологичните изследвания, като заслужено е приет в Международната мрежа на Пастьоровите институти.

В ролята си на един от седемте асоциирани члена в Европа (Лил, Брюксел, Санкт- Петербург, Букурещ, Атина, Рим и София), Институтът по микробиология "Стефан Ангелов" има реалната възможност за интензивна колаборация на българските изследователи, както с френски учени, така и с колеги от другите институти в рамките на Международната Пастьорова мрежа.

Понастоящем Институтът по микробиология "Стефан Ангелов" е разпознаваем научен център по микробиология в европейското научно пространство.

Юбилейното честване и научна сесия ще представи панорама от доклади на учени за водещите направления на Института по микробиология "Стефан Ангелов", разработките, постиженията и предизвикателствата за достигане най-високи хоризонти в науката и технологиите на ХХI век.

Водещи

Най-четени