Институции нищят призинити за автобусната катастрофа 26.08 | 12:00

Започна разследване за причините на инцидента, обяви министър Валентин Радев

От Ани Романова

Представители на институциите се събират днес в МВР, за да обсъдят известните досега факти и обстоятелства за тежкия пътен инцидент от снощи край Своге, при който загинаха 16 души.

Започналото разследване ще изяснява причините за инцидента, обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Има свидетели на случилото се, включително и сред хората от автобуса, отбеляза министърът.

Шофьорът, който е и собственик на фирмата превозвач, е оцелял и е настанен в столична болница. Има щети и по ударени от автобуса автомобили, но няма тежко ранени в тях, каза Радев.

В 14 ч. сме обявили среща в Министерството на вътрешните работи на ангажираните министерства, включително с прокуратурата, за да обсъдим мерките и какво може да се направи, обяви министърът на вътрешните работи.

Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" започва проверка за дейността на фирмата - превозвач, съобщи зам.-министърът на транспорта Ангел Попов:

"Автобусът е собственост нам фирма "Мобилукс - 5 ООД". Фирмата притежава шест моторни превозни средства. Всички документи на фирмата са изрядни. Нашите съмнения са, че той не е минал на повторна техническа проверка. Трябвало е да мине август месец, но не е преминал такъв технически преглед. Тъй като автомобилът е 2001 година. Всички автобуси над 10-годишната си възраст преминават два пъти в годината. Имало е проливен дъжд, за буря не знам, но експертизата ще докаже какво е повлияло за катастрофата. Фирмата притежава лиценз, шофьорът притежава психологическа годност."

Президентът Румен Радев заяви, че проблемът със зачестилите инциденти по пътищата трябва да се реши от много институции:

"Явно не се питаме достатъчно настоятелно. Обикновено, когато има катастрофа, цялата отговорност се хвърля към КАТ. Но КАТ на практика само регистрират. Проблемът е много по-дълбок, той трябва да се реши единствено с обединените усилия на много институции. Не е само МВР, не е само КАТ, тук е Министерството на регионалното развитие - за пътищата, Министерството на транспорта - за цялостнатата система на организация на курсове, изпити, на издаване на книжки. Дори Министерството на образованието - там също има да се свърши много работа по отношение на безопасното движене по пътищата", каза президентът Румен Радев, след като посети част от ранените, настанени за лечение в болница "Пирогов".

Снимка: МВР

Водещи

Най-четени