Институциите в България работят за справяне с бедността 04.12 | 17:25

Михаил Миков се срещна с президента на Европейския икономически и социален съвет

От Мая Александрова

България ще разчита на комуникация и повече чуваемост към проблемите на страните, които се нуждаят от по-социална Европа.

Това заяви председателят на парламента Михаил Миков, който се срещна с президента на Европейския икономически и социален съвет Анри Малос. Малос е на посещение у нас по повод отбелязването на 10-годишнината на Икономическия и социален съвет на България.

Миков отбеляза, че за България ниското равнище на заплащането на труда и бедността са проблем и институциите предприемат стъпки за решаването му.

Според Анри Малос през последните години социалните и икономическите ценности между държавите членки вместо да се сближават се отдалечават. Затова Съветът предлага във всички европейски държави да бъде въведен социален минимум от около 400 евро.

Сред темите на срещата беше и мобилността на работниците от България в страните-членки на ЕС. Според Анри Малос евентуалното запазване от някои страни на ограниченията след 1 януари 2014 г. за наемането на българските работници не отговаря на европейските ценности.

Анри Малос предложи да се проведе среща в Народното събрание на представители на Европейския икономически и социален съвет, българските им колеги и народни представители, на която да бъдат обсъдени конкретни проблеми и предложени консенсусни решения, предаде БТА.

Водещи

Най-четени