Инсценират атентата от Сарафово край Ихтиман 21.04 | 15:58

Манекени ще стоят на местата на израелските пътници

От Христина Рафаилова

Трагедията на летище Сарафово ще бъде повторена в Ихтиман. На 26 април ще се проведе следствен експеримент, за да се изяснят детайли около терористичния акт в Бургас, съобщава БНТ. Тогава ще бъдат взривени два автобуса.  

Двете превозни средства са закупени от Европол.

Опитът ще възпроизведе кървавата сцена до възможно най-малката подробност. Благодарение на свидетелските показания и записите от камерите дори са възстановени местата, където са стояли хората по време на взрива.  На мястото на инсценировката ще има изкуствени манекени, като техният брой ще бъде същия като на пасажерите в автобусите по време на инцидента.  Те са произведени са в завод "Арсенал" в Казанлък от желиран материал на силиконово-колагенена основа и съответстват на мускулната и костна плътност на човешкото тяло.

"Автобусите ще бъдат разположени както бяха разположени на летище Сарафово. Макетите са направени от такава материя - близка до човешкото тяло, че уврежданията би следвало да бъдат такива, каквито са получени по време на трагедията. Такива следствени експерименти са правени и на други места по света - и там са използвани именно подобни макети", информира следовател Георги Илиев.

Взривното устройство също ще бъде максимално близко копие на бомбата, взела жертви в Сарафово. 

"Взривът ще бъде извършен със същото количество приблизително и със същата сила. И приблизително на същото място, където е бил по време на избухването", уточни още следователят.

 Целта на експеримента се цели да се установи къде точно е поставено устройството и дали е сложено,  когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано. Също така ще се разбере дали   автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети.

 

Водещи

Най-четени