Интегрираме бежанците, като им осигуряваме квалификация и работа 02.07 | 20:09

Приета е Национална стратегия за интеграцията на лица, получили международна закрила

От iNews.bg

Интегрираме бежанците, като им осигуряваме квалификация и работа. Това става ясно от Националната стратегия за интеграцията на лица, получили международна закрила в България 2014-2020 г., приета от Министерски съвет.

"Бяха предприети редица мерки, но стратегията е важно условие за получаване на международна финансова подкрепа", коментира зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева. Тя посочи, че досега годишно са били интегрирани по 30-40 души и допълни, че Националният план за интеграция за 2014 г. ще съдържа разчети за интегриране на около 2450 души, придобили статут на бежанец или хуманитарен статут.

Що се отнася до финансовата рамка на стратегията, вицепремиерът посочи, че преобладаващата част от разходите ще бъде в рамките на бюджетите на министерствата и ведомствата, ангажирани с изпълнение на стратегията. Ще се разчита и на външно финансиране.

Стратегията предвижда всеки чужденец, получил международна закрила, да подпише споразумение за интеграция, в което ще бъдат включени неговите права и задължения. Важен принцип на интеграцията е насочването на лицата към региони и населени места, в които има потребност и проявен интерес от местната власт.

Вицепремиерът изтъкна, че относно Националния съвет по миграция и интеграция общото мнение е, че е най-подходящо той да бъде ситуиран към министъра на труда и социалната политика.

"Това е сигнал за основния инструмент, по който ще се решават проблемите на лицата, на които е предоставена закрила, а именно – работа. Повечето ресурси ще бъдат насочени там, където лицата нямат необходимата квалификация – да се предостави такава, да бъдат насочени към съответните области и общини, където има свободни работни места. Интеграцията ще се основава на това те да започнат да работят", подчерта Бобева. Тя обясни, че по този начин не само няма да се натоварят социалните системи, но ще бъдат затворени и свободни пазарни ниши, където се търси работна сила. Вицепремиерът добави, че за лицата без документи за образование или с много ниско образование основен механизъм ще бъде и използването на възможностите в Закона за занаятите.

Водещи

Най-четени