Интелигентна и изобретателна нация сме 02.10 | 19:33

Списание Forbes призна потенциала ни

От Цанка Донкова

Българите се нареждат сред останалите страни от Комунистическия източноевропейски блок, които са интелигентни и изобретателни, пише сп. Forbеs.

Според авторитетното издание кубчето на Рубик, кибритът, инсулинът, парашутите и контактните лещи са изобретения, които са дошли от страни като Унгария, Чехия, Полша, Румъния, Сърбия, Хърватия и България. А тези държави са известни със своя човешки капитал и изобретателността си.

Потенциалът на младите хора обаче все още не се е превърнал в технологичен бум. Но според видни предприемачи в региона това се очаква да стане скоро.

Като друг проблем се изтъква географската отдалеченост от главните технологични средища. Липсата на предложения от инвеститори, клиенти, ментори и т.н., забавя по-бързото и по-качествено развитие на продуктите.

Въпреки това за 2013 година 16 от общо 24 финалисти на годишното състезание за програмиране на Google са били от Централна и Източна Европа. В състезанието за програмисти ACM International Collegiate пък от 13-те победители, 8 са от нашите географски ширини.

Водещи

Най-четени