Интерконекторите ни с Гърция и Турция – част от европейски проект 29.02 | 17:32

В Баку определят България като вратата на азерския газ към Европа

От iNews.bg

Междусистемните газови връзки на България с Гърция и с Турция вече са от приоритетно значение на сaмо за нашата страна, но и за Европа. Това стана ясно, след като днес в Баку двата интерконектора бяха включени като неразделна част от Южния газов коридор. Това беше записано в подписаната след заседанието на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор декларация, в която тръбите бяха записани като неразделна част от инфраструктурата на проекта.

България ще играе важна роля за доставките на азерски газ за Европа и е ключов партньор на Баку в това начинание. Това отбеляза министърът на енергетиката на Азербайджан Нагит Алиев по време на заседанието на консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор, което се провежда в Баку. Той отбеляза, че страната ни е катализатор за азерското синьо гориво за европейския пазар и благодари на българското правителство за подкрепата и предприетите действия за реализацията на проекта.

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по енергетиката Марош Шефчович подчерта, че с достъпа на природен газ до Европа през Южния газов коридор се изпълнява принципът, приет по време на първата среща на Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, а именно - всяка държава-членка на ЕС да има достъп до поне три различни източника на природен газ.

На свой ред българският министър на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че в края на 2015 г. акционерите в проектната компания "Ай Си Джи Би" подписаха окончателното инвестиционно решение за интерконектора Гърция-България. "Проектът получи положителни решения по Оценка за въздействие върху околната среда както в България, така и в Гърция, извършват се отчуждителни процедури на терените. В момента продължава провеждането на пазарен тест, чиято първа фаза трябва да приключи до края на месец март тази година", каза още Петкова. По нейните думи резултатът от пазарния тест ще позволи стартиране на строителството на интерконектора до края на 2016 г. За целта се подготвя започването на тръжни процедури.

Петкова подчерта, че чрез интерконекторите на България с Гърция и Турция природният газ от каспийския регион ще достигне до региона на Югоизточна Европа. Тя увери участниците в срещата, че страната ни ще продължи да работи за успешната реализация на Южния газов коридор.

Водещи

Най-четени