Интерпол ще ни помага за проверките на туристически комплекси 16.11 | 12:06

Разчитаме на Интерпол и за намирането на атентатора от летище Сарафово

От Елена Кирилова

Български експерти и представители на Интерпол ще разработят нов проект за изграждането на по-надеждни проверки в туристическите комплекси. Това съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите му целта е да се следи повече за валидността на паспортите и дали лицата, които пристигат, не са издирвани.  

МВР пък може в реално време да използва базата данни на Интерпол. В момента страната ни прави всичко възможно, за да може да осъществява по-бърза връзка с Интерпол и данните да могат да се проверяват веднага.

Министърът на вътрешните работи изрази благодарностите си към генералния секретар на Интерпол Роналд Ноубъл, който е у нас по негова покана. Цветанов поясни, че Интерпол единствената система в света, която разполага с толкова много данни.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов обясни, че България се надява на мощността на Интерпол за намирането на извършителя на атентата на летище Сарафово. Според него Ноубъл е смятан за добър приятел на България, а заедно с Интерпол никога не сме допускали грешки.

По време на разговора им днес (16 ноември) министър-председателят е помолил Ноубъл да се има предвид, че се издирва лице с пръстови отпечатъци, които 100% могат да бъдат идентифицирани. Освен това има ДНК профил и визия, които могат да идентифицират извършителя. 

Благодарение на тези данни може да бъде установено всяко едно лице. 

Водещи

Най-четени