Инфлацията у нас продължава да е със знак минус 14.03 | 12:56

Повечето цени при потребителските стоки са се смъкнали отново през миналия месец

От iNews.bg

Инфлацията у нас продължава да бъде отрицателна, отчита Националният статистически институт (НСИ). Според индекса на потребителските цени през миналия месец у нас за пореден път се наблюдава дефлация. Спрямо предходния януари тя е в размер на 0.3%. Още по-голяма е тя на годишна база, тъй като през февруари 2016 г. в сравнение с февруари 2015 г. дефлацията е 0.5 на сто.

Най-голямо поевтиняване през миналия месец е отчетено при транспорта. Там цените падат с 3.2%. На второ място се нареждат облеклото и обувките, които поевтиняват с 2.8%. Намаление на цените е регистрирано още при жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности, както и при развлечения и култура, разнообразни стоки и услуги, съобщения.

В същото време от НСИ отчитат при хранителните продукти и безалкохолните напитки, както и при алкохолните и тютюневите изделия. През февруари т.г. увеличение на цените е регистрирано и при здравеопазване и образование.

На равнището от предходния месец са останали цените при ресторантите и хотелите, жилищата, водата, електроенергията, газа и други горива.

При хранителните стоки най-голямо намаление е отчетено при доматите – с 5,4%, пресните зеленчукови подправки, гъби, свинско и пилешко месо, макаронени изделия. С по-малко от процент е паднала цената на хляба, ориза, брашното, каймата, прясното мляко и млечните масла.

По-скъпо през февруари са се продавали зелето, пресен лук и чесън, цитрусови и южни плодове, кафе, захар, сухи сладкарски изделия, ракия и други.

В групите на нехранителните изделия е регистрирано намаление при цените на дизелово гориво - с 6.3%, бензин А95Н - с 4.5%, бензин А98Н - с 3.9%, газ пропан-бутан за леки автомобили - с 5.6%, метан - с 1.5%. Понижение е регистрирано и при газообразни и течни горива за битови нужди, облекло и обувки, хладилници, препарати за почистване, услуги по краткосрочно настаняване, продукти за лична хигиена.

През февруари спрямо предходния месец са се увеличили цените на козметичните продукти – с 1.4 на сто, цигарите – с 0.5%, пералните препарати, таксите за събиране и изхвърляне на битови отпадъци, дървата за отопление.

Поскъпване е отчетено и при лекарствените продукти и стоматологичните услуги. Цените на лекарските услуги остават на нивото от предходния месец.

 

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени