Информационни фондове ще помагат за военния отчет на резерва 25.07 | 14:35

Правителството регламентира условията и реда за воденето му

От Кремена Бедерева

Правителството прие Наредба за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време.
 
Наредбата е част от подзаконовата регламентация на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Тя определя условията и реда за създаване, водене, съхранение на регистри и военноотчетни документи, воденето на военен отчет на български граждани и техника за мирно и военно време и административното обслужване на гражданите.

За нуждите на военния отчет ще бъдат изградени информационни фондове. Обработката и ползването на лични данни от тях ще става при условията и реда на Закона за защита на личните данни.

Урежда се вписването на военен отчет в регистрите на техниката-запас. Регламентират се особеностите при водене на военния отчет във военно време.
 
С одобреното от правителството постановление е приета и Тарифа за таксите, събирани от Централното военно окръжие и подчинените му териториални структури по водене на военния отчет за извършване на административни услуги.

Таксите от 2 лв. до 8 лв. ще се събират за издаване на служебни бележки, удостоверения, преписи от договори за служба и др. за ползване на услугите в болничните бази на Министерството на отбраната, за издаване на разрешителни за ползване на оръжие, за постъпване на работа и т. н.

Предвидено е министърът на отбраната да ръководи дейностите по военния отчет чрез Централното военно окръжие и подчинените му структури в страната – военните окръжия, областните военни отдели и техните офиси в общините.

На военен отчет се вписват резервисти и запасни, български граждани, притежаващи професии и специалности, необходими за военните формирования (лекари, фармацевти, рехабилитатори, лаборанти, медицински сестри, ветеринари, психолози, строителни инженери/техници, както и завършилите граждански специалности във висшите военни училища, ВА "Г. С. Раковски” и Академията на МВР), освободените от военна служба военнослужещи и други служители от системата на националната сигурност, както и успешно завършилите курс за начална военна или специална военна подготовка.

Водещи

Най-четени