Информацията за атентата срещу Борисов била филтрирана 12.03 | 07:18

Данните били предоставени от чужда служба с гриф "Строго секретно"

От Христина Рафаилова

Информацията за готвения атентат срещу премиера в оставка Бойко Борисов е била филтрирана през 2005 година. 

Това заявява шефът на Националната разузнавателна служба генерал Драгомир Димитров в интервю за "24 часа". 

По негови думи документите за случая се били предоставени от чужда партньорска служба. Данните били класифицирани с гриф "Строго секретно".

Димитров подчертава, че темата за планираното нападение била експлоатирана още през 2005 г., като в медиите била изнесена доста информация. 

Тя била във връзка с готвения атентат срещи тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Според Димитров са били коментирани и различни партньорски служби като източници на тази информация. 

Също така е била анализирана сериозността на заплахата. 

В деня, когато парламентът гласува оставката на правителството, Борисов заяви от трибуната на Народното събрание, че бившият лидер на ДПС Ахмед Доган е готвел атентат срещу него.

Това даде повод на настоящия шеф на движението Лютви Местан да сезира прокуратурата. Според него премиерът в оставка може да е разпространил секретна информация.

Държавното обвинение възложи проверка по случая на Държавната агенция "Национална сигурност". 

Също така шефът на НРС предлага по-малко от 20 служители на Държавна сигурност  да бъдат защитени при отварянето на досиетата. Според него това се налага, тъй като това би застрашило живота им.

Водещи

Най-четени