Информацията от СРС-тата няма вече де бъде класифицирана 10.07 | 20:21

Тя обаче ще бъде следствена тайна

От Христина Рафаилова

Данните, получени от СРС-та няма да бъдат ържавна тайна във фазите на съдебното производство. Това решиха депутатите от правната комисия в парламента, предаде БТА. Секретна ще остане обаче информацията за прилагането на самите специални разузнавателни средства, както и техническите данни за използването им.

По време на заседанието заместник-председателят на ВКС Павлина  Панова коментира, че е е важно тези данни да влизат в съда като декласифицирана информация, защото по принцип право да решава за декласифицирането им има само органът, който е решил да ги  определи като държавна тайна.

От адвокатурата поискаха информацията, събрана чрез СРС-та да не бъде секретна и в досъдебната фаза. Идеята обаче не беше подкрепена от вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Председателят на комисията Христо Бисеров поясни, че ако има друга причина тези данни да са секретни, примерно, когато засягат националната сигурност, те няма да се разсекретяват. Шефът на комисията заяви, че дали информацията трябва да остане тайна ще решават прокурорите.

Разсекретяването обаче няма да доведе до свободен достъп до подобен род информация. По време на разследването данните ще остават следствена тайна.

До момента съдиите сами решаваха дали дадено дело да се разглежда при затворени врата, ако по тях има СРС-та. 

Водещи

Най-четени