Искаме отделна регионална политика за Черно море 14.10 | 14:28

Квотите за улов на риба в Черно море са несправедливи от наша гледна точка

От Ивайло Ачев

Създаване на съвместна българо-румънска брегова охрана на Черно море – това ще иска България от Европейската комисия, за да се защитят интересите на рибарите от двете страни.

Това стана ясно на среща на високо равнище в Брюксел по проблемите на Черно море, организирана от европейския комисар по рибарство и морско дело Мария Даманаки, в която участва министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщава пресцентърът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Черно море не бива да се разглежда като част от Средиземно море – практика, която ЕС възприема отдавна, посочи министър Найденов. Той обяви, че е необходимо да се изготви концепция за регионална политика за Черно море.

Не може България и Румъния да бъдат ограничавани от квоти за улов на калкан при положение, че добиват едва 10% от общия улов, а за другите черноморски държави да няма ограничения, категоричен беше министърът. Според него тези квоти не работят и затова ЕК трябва да реагира.

Комисар Даманаки предложи на срещата създаване на Консултативен съвет за Черно море към ЕС. Възможно е да се постигне консенсус и за създаване в скоро време на Главна дирекция за Черно море.

Най-четени