Искаме отсрочка за привеждане на фермите с евроизискванията 10.07 | 17:01

В момента в страната има 46 000 животновъдни ферми, от тях първа категория са само 200

От Петя Михайлова

Отсрочка за привеждане с европейските изискания ще договаря министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщи агенция "Фокус".

Той ще настоява животновъдните ферми, които не са успели да приведат стопанствата си съгласно изискванията на ЕС, да получат допълнително време. Така фермите в трета категория ще имат още половин година след януари 2012 г. да отговорят на изискванията.

Второразредните ферми ще получат време да преминат в първа категория, ако обаче и това време не се окаже достатъчно, ще им се наложи да прекратят дейност, категоричен бе министър Найденов.

"Това не означава, че ще ги затворим насила, просто означава, че няма кой да изкупува продукцията им и сами ще бъдат принудени да прекратят дейност”.

В момента в страната има 46 000 животновъдни ферми, от тях първа категория са само 2000. Министър Найденов бе категоричен, че МЗХ и всички негови подразделения полагат усилия да запазят българското животновъдство. Така тази година са били заделени 20 млн. лева по схемата "де минимис”, договорено е да се изплатя субсидии и на онези стопани, които имат задължения към НАП. Така допълнително 12 000 бенефициенти ще получат средства.

Днес министър Найденов бе на посещение в Сливен. Той се запозна с фермата на земеделския производител Иван Хлебаров, която отговаря на всички изисквания на ЕС.

Министърът коментира, че не е необходимо фермите да бъдат лъскави като банкови офиси, а да изпълняват изискванията за хигиенния добив и качеството на продукцията.

Водещи

Най-четени