Искат анкетна комисия за действията на Ангел Марин 03.02 | 13:07

Георги Първанов защити своето вице с думите, че процедурите са много сложни и системата не допуска влияние

От Деляна Петкова

"Ред, законност и справедливост" поискаха създаване на временна анкетна комисия в Народното събрание, която да проучи дейността на президентската институция по упражняване на правото на помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даването и възстановяването на българското гражданство по време на двата мандата на Първанов и Марин.

Това обясни на извънреден брифинг председателят на партията и независим депутат Яне Янев, пише БТА. Проекторешение за създаването на комисията е подписано от 60 депутати от РЗС, ГЕРБ, както и независими представителите в парламента. То вече е внесено в деловодството на Парламента, допълни още Янев.

Сред причините за искането за създаване на подобна комисия е фактът, че само през 2011 година са били опростени над половин милион дръжавни вземания. Според мнението на Янев това е функция на държавния глава, която не може да бъде прехвърлена на вицепрезидента.

 

По-рано в ефира на bTV Георги Първанов коментира въпроса с пълномощията на Ангел Марин и казуса с указа за неговото назначаване за втори мандат. Имам пълно доверие на Конституционния съд – няма нищо лошо да се произнесат по казуса с указа за вицепрезидента Ангел Марин. "Указът, който съм издал през 2002 година няма срок", обясни Георги Първанов.

Няма прекъсване на присъствието на Ангел Марин и Георги Първанов в президентството – това, че изтича мандатът не е от значение, според мнението на адвокатите на президента.

Той сравни издаването на указа за вицепрезидент с указите за назначение на посланици в чужбина – те също са без срочни.

Първанов отрече да е имало злоупотреби и финансови облаги при издаване на укази за гражданство или помилване. Процедурата включва четири инстанции и самият вицепрезидент в момента Маргарита Попова призна, че няма пробив в системата, допълни Георги Първанов.

Процедурата започва от министерството на правосъдието и завършва отново там – при толкова инстанции няма как да има "влияние" и по отношение на помилванията, и на гражданството.

Водещи

Най-четени