Искат или не - подрастващите с по-строг контрол в училище и с по-качествено образование 16.04 | 18:42

МС одобри 10 програми за развитие на средното образование

От iNews.bg

Усилията на управляващите децата на България да получат добро образование продължават. На заседанието си днес Министерският съвет одобри продължаването на национални програми за развитие на средното образование през 2014 г.

Първата от тях е "Оптимизация на училищната мрежа", която функционира вече седем години. Благодарение на нея на малките, в чието населено място няма учебно заведение, бива осигуряван транспорт до най-близкото школо. Също така за децата от задължителната предучилищна и училищна възраст се осигурява ядене по време на учебния ден. Също така чрез този механизъм малките ходят на занималня. Общият бюджет на програмата е 13 560 000 лв.

През тази година допълнителното препитване няма да се размине на учениците от IV, VІІ, VIII клас. С решението на правителството е одобрена и програмата "Система за национално стандартизирано външно оценяване". Целта ѝ е да се получи обективна оценка на постигнатите резултати на учениците. Също така и за установяването на степента на постигане на държавните образователни изисквания и на знанията и уменията, заложени в учебните програми.

Външното оценяваме важи именно за подрастващите от IV, VІІ, VIII клас. Общият бюджет на програмата е 4,5 млн. лв.

Министерският съвет гласува и за реализирането на програмата "Модернизиране на системата на професионалното образование". Тя е насочена главно към обновяване на специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии. Те ще са в съответствие с развиващите се съвременни нови производствени технологии. Чрез програмата ще се осигурят възможности за провеждане на практическо обучение в реална работна среда. За реализирането ѝ се предвидени 3 млн. лв.

Съхраняването на родния език и култура зад граница също ще е сред целите на управляващите в сферата на образованието през тази година. За запазването им са отделени 1,1 млн. лв. Със средствата ще се стимулира изучаването на български език и литература, история и география на България от нашите общности в чужбина.

Осигуряването на целодневно обучение за учениците също ще бъде продължено през 2014 г. За целта са предвидени 2 049 746 лв.

Възпитаниците на учебните заведения ще бъдат и по-строго контролирани дали влизат редовно в класната стая. Това ще стане чрез програмата "На училище без отсъствия". С нея ще се прилагат две основни мерки - "Без свободен час" и "Без отсъствие". Първата цели стимулиране и мотивиране на директорите и педагогическите екипи да разработват и изпълняват свои училищни програми за намаляване на отсъствията чрез реалното и точното им отразяване в училищната документация.  

Сред целите е и разработването на мерки за превенция на преждевременното отпадане от училище. Чрез "Без свободен час" се очаква повишаване ефективността на публичните разходи на училищата при използване на програмното финансиране за оптимална организация на образователно-възпитателния процес при отсъствие на учител/възпитател и подпомагане на училищните бюджети. Средствата, предвидени за програмата, са 2 715 000 лв.

Водещи

Най-четени