Искат на семейство 15 000 евро, за да осинови бебе 14.10 | 09:53

Кога желанието да бъдеш родител се превърна в сделка за покупко-продажба?

От Цанка Донкова

Няма по-тъжно нещо от дете, което е останало без родители. Постоянно се говори колко бебета годишно са лишени от майчина грижа, а кампаниите в подкрепа на сираци постоянно се увеличават.

Въпреки всичко това се оказва, че човек дори и да реши да осинови дете, желанието му може бързо да се изпари. На семейство, което е поискало да приеме едно бебе в дома си, са поискани пари.

Стефка Камчева и Патрик Смитьойс имат свой биологичен наследник, но въпреки това са решили да се грижат и обичат бебе, изоставено в дом, тъй като е болно от сифилис, съобщава Нова телевизия.

Стефка вижда детето, след като работи като доброволка в дома за изоставени деца. Законът обаче гласи, че родителите нямат право да избират кое дете да осиновят. Така, за да го вземат, искат на семейството 15 000 евро и на практика те трябва да си купят детето.

Патрик Смитьойс споделя, че са подали сигнали за случилото се и в прокуратурата, и в полицията, и в Холандия.

"Схемите така са направени, че ако осъдим някой, то той ще е от малките риби, а големите няма да можем да ги пипнем", категоричен беше Патрик.

Петромир Кънчев от фондация "Надежда за малките" обвини семейството, че те сами са предложили пари, за да вземат детето.

"Никога и по никакъв повод не сме предлагали пари, за да осиновим детето", категорични бяха Патрик и Стефка.

На въпрос чувал ли е за схеми за покупко-продажба на деца, Кънчев отговори, че в неговата фондация никога не са се продавали бебета.

"Детето е в процедура по осиновяване", съобщи от своя страна Детелина Котевска от Агенцията за социално подпомагане. По думите ѝ до момента не са потвърдени сигнали, че деца се осиновяват срещу пари.

Водещи

Най-четени