Искат ново разследване за смъртта на Тодор-Димов Чакъра 25.03 | 13:33

За този случай България получи осъдителна присъда в Страсбург

От Филипа Тодева

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал възобновяване на разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Искането на Цацаров е изпратено до Върховния касационен съд.

Делото за смъртта на Тодор Димов бе прекратено с постановление на Военноокръжната прокуратура в Пловдив. Сега случаят се връща за допълнителна разследване.

През ноември миналата година Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при полицейска операция през 2003 г.

Тогава Димов се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде, като в акцията срещу него се включиха близо 100 полицаи, сред които и около 30 барети.

След продължилата часове наред обсада, полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

Според българското следствие Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от военния съд.

Споменавайки поименно Бойко Борисов като ръководител на операцията, съдът постановява България да плати 50 000 евро на двамата синове на Чакъра и на съпругата му. Освен това държавата трябва да плати и 4 684 евро на адвокатите.

Водещи

Най-четени