Искат оформяне на туристически линии в центъра на София 01.12 | 14:56

Екскурзоводи искат да се легализира практиката за няколкоминутен престой на автобусите

От Елена Коцева

Столичната община да осигури достъп за туристическите автобуси до центъра на града, искат от Асоциацията на екскурзоводите.

Предложението е да се осъвремени системата за издаване на разрешителни за достъп на туристическите автобуси чрез чекпойнт пунктове на входовете на града или с издаването на краткосрочни разрешителни чрез онлайн заявка и заплащане.

Освен това асоциацията иска да се легализира досегашната практика за няколкоминутен престой на автобусите от вече популярните зони за тръгване и пристигане на автобусите - зад храм-паметника "Св. Ал. Невски" и при Националния стадион.

Искането е представено пред съветниците от комисията по транспортна инфраструктура от Светлина Бошнакова - член на управителния съвет на организация.

От дирекция "Транспорт" на Столичната община информират, че съвсем скоро с табела ще бъде обозначена зоната за кратковременно спиране на пл. "Св. Ал. Невски"

Работи се и по регламентирането и на другата зона за кратковременен престой.

Според експертите от общината икономически неизгодно от гледна точка на минималния брой чужди автобуси ще е изграждането на пунктове за издаването на еднодневни разрешителни за влизането на туристически автобуси в центъра на София.

Водещи

Най-четени