Искат платеното майчинство да стане 2 г. и половина 28.04 | 11:03

Предложението влиза в дневния ред на Тристранния съвет

От Ивелина Георгиева

КНСБ предлага платеният годишен отпуск по майчинство да бъде удължен с още шест месеца. Идеята се подкрепя и от управляващите политически партии.

Темата за удължаване на платеното майчинство е заложена в дневния ред на утрешния Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), където синдикатите и управляващите ще трябва да склонят бизнеса да подкрепи заплащането за по-дългото отглеждане на дете.

Ако предложението на КНСБ бъде прието, реално 2-годишното платено майчинство ще стане 2 години и половина, пише в. "24 часа".

Целта е майките да имат право на шест месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, ако то не ходи на детска градина. Според трудовото законодателство този отпуск в момента е неплатен.

В случай че предложението бъде прието, шестте месеца допълнително платен отпуск ще се плащат от бизнеса, а не от НОИ, както останалите две години.

Отпускът за дете до 8-годишна възраст ще може да се ползва както от майката, така и от бащата, като допълнителните шест месеца майчинство ще могат да се вземат както на части, така и наведнъж.

Успоредно с предложението на КНСБ обаче ще се обсъжда и общото искане на бизнес организациите майките да нямат право на 20-те дни платен годишен отпуск, докато ползват двете години майчинство.

КНСБ предлага още и промени в Кодекса за социално осигуряване, които да позволят неплатеният отпуск да се зачита за осигурителен стаж за пенсия, когато е поискан от работодателя заради проблеми в производството. При този отпуск, който трябва да продължава повече от 15 дни и по-малко от три месеца, освен това фирмата дължи 2/3 от заплатата на работника като обезщетение.

Синдикалистите настояват още и за промени в защита от уволнение на хората с тежко здравословно и материално състояние, както и на тези, чийто съпруг е вече регистриран като безработен.

Водещи

Най-четени