Искат по-големи санкции за работещите без договор 03.08 | 09:22

Глоба трябва да плащат и тези, получаващи суми, близки до прага на бедността

От Петя Михайлова

От Българската стопанска камара смятат, че санкцията за всеки, който работи без договор, трябва да е по-голяма от пропуснатите осигурителни и здравни вноски.

Осигурителните права на такъв работник не бива да бъдат възстановявани автоматично, както предлагат синдикатите, заяви изпълнителният директор на работодателската организация Божидар Данев, цитиран от БНР.

"За мен размера на глобата трябва да бъде най-малко на пропуснатите ползи за съответните фондове и естествено върху това нещо трябва да бъде добавено и някаква малка санкция, каквито са санкциите на самият работодател когато закъснее с плащанията. Най-малкото той има 10 пункта върху тези плащания плюс нормалния лихвен процент", каза Данев.

Според него голяма част от работниците не желаят да сключват договори, защото са регистрирани като безработни, дори получават пари като такива и от чужбина.

От своя страна вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че допълнителен процент към санкцията може да насърчи укриването на доходи.

От синдиката предлагат, парите от санкцията да отиват за пенсионни и здравни вноски на лицето, тъй като то доброволно се е отказало от осигурителни права.

По думите му обаче, глоба обаче трябва да има и тя трябва да се плаща и от тези, които получават суми, близки до прага на бедността.

"За тези, които се притиснати до стената, те също имат осигурителен статус и когато те работят на длъжност притисната до стената и възнаграждението им е по-малко, следователно и вземането ще бъде по-малко. Те така или иначе дължат тези средства на осигурителната система", поясни Манолов.

Водещи

Най-четени