Искате да изчислите колко пари ще взимате, докато сте в майчинство? 11.12 | 16:30

Майчинството за първата година ще се смята отново на базата на осигурителния доход за 18 месеца назад, а не както се предлагаше - за 24 месеца назад

От Кремена Бедерева

Майчинството за първата една година ще се смята отново на базата на осигурителния доход за 18 месеца назад. Това обясни пред dartsnews.bg зам.-шефката на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова от ГЕРБ.

По този начин няма да се приеме идеята на финансовото министерство, която вече мина, периодът да е по-голям - 24 месеца. 

"Изчислихме, че реално приходите от тази мярка ще бъдат около 6 млн. лв. и не си струва да се създава напрежение сред майките, затова ГЕРБ ще предложи отмяна", аргументира предложението Ангелова. 

Майчинските за втората година пък вероятно ще се обвържат с нарастването на минималната работна заплата. В момента парите за отглеждане на дете през втората година са 340 лева, въпреки че минималното възнаграждение ще се увеличи от 1 януари и от 1 юли - първо на 360, а след това 380 лева.

От 1 януари 2016 година също има увеличение - от 380 на 420 лева, а от 1 януари 2017 - минималната заплата от 420 е предвидено да стане 460 лева.

"Предстоят разчети с експерти от НОИ и синдикатите, но майките, които остават да гледат децата си през втората година, са около 40-42 хиляди и мисля, че може да се направи компромис и да се обвържат парите им с минималната работна заплата", обясни Ангелова. 

Останалите условия и размерите за социалните помощи и обезщетения, изплащани от НОИ, вероятно няма да се променят до 2017 г. Месечната помощ за дете за догодина остава 35 лв. за първо, 50 лв. за второ и 35 лв. за всяко следващо.

Водещи

Най-четени