Искате да намалеят инцидентите по морето – ами от нас си зависи 18.08 | 10:40

Плажуващите влизат прекалено навътре в морето, къпят се след обилно хранене и употреба на алкохол или наркотици, подчертават спасителите

От Теодора Кокаланова

Ниската плажна култура и на българските, и на чуждестранните туристи е основната причина за инцидентите по морето. Това заяви директорът на Водноспасителната служба към БЧК във Варна Лаврентий Силов.

По думите му плажуващите не спазват указанията на спасителите да не се влиза прекалено навътре в морето, както и туристите да не се къпят след обилно хранене или употреба на алкохол или наркотици.

"Навсякъде в нормалните страни спасителната служба е звено към държавна организация – полиция, пожарна или гражданска защита и това улеснява работата на спасителите", обясни Силов. Той бе категоричен, че глобите ще накарат туристите да спазват правилата, а у нас не се налагат глоби и затова правилата се нарушават.

"Освен законови изисквания, трябва да има и кой да ги прилага. Когато хората знаят, че има кой да им наложи санкция, тогава спазват правилата", категоричен бе Лаврентий Силов. Той каза още, че водните спасители не могат да предприемат абсолютно нищо, ако плажуващите не изпълняват указанията им.

Силов подчерта, че има случаи, в които туристите влизат в пререкания със спасителите и дори подават оплаквания срещу тях, че ограничавали личната им свободата, предаде агенция "Фокус". "Когато се случи инцидент обаче, именно спасителят носи отговорност, а единственият метод, който той може да използва е убеждението. В по-тежки случай спасителите могат да сигнализират в полицията, но това не разрешава проблема", обясни Лаврентий Силов.

Водещи

Най-четени