Истанбул ни дава 2 млн. лв. за църквата "Св. София" 06.03 | 13:39

Премиерът Борисов изказа своята благодарност за решението на кмета на Истанбул Кадир Топбаш

От Кремена Бедерева

Министър-председателят Бойко Борисов прие на среща кмета на Истанбул Кадир Топбаш, който е на официално посещение в София по покана на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова, съобщават от пресслужбата на МС.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси от общ интерес и възможността за съвместна работа в различни сфери. Топбаш информира българския премиер за постигнатите договорености с Фандъкова двата града да осъществят проекти в областта на транспорта, инфраструктурата и озеленяването.

Премиерът Бойко Борисов изказа своята благодарност за решението община Истанбул да предостави два милиона евро за реконструкция на българската църква "Свети Стефан”.

"Със своята архитектура църквата представлява ценност, както за християни, така и за мюсюлмани”, подчерта Кадир Топбаш.

От своя страна министър-председателят информира госта си за намерението на правителството минералните бани край Бургас, които според историческите справки са били любимо място на султан Сюлейман Великолепни, да бъдат превърнати в музей. По думите на премиера това ще даде тласък в развитието на историческия и културния туризъм и ще увеличи броя на турските туристи в България.

По време на разговора беше обсъден проектът за превръщането на Ески джамия в центъра на гр. Стара Загора в Музей на религиите, както и завършилата вече реставрация на Джумая джамия в гр. Пловдив.

"Тези храмове, без значение от кого са били използвани през вековете, представляват уникално историческо наследство и аз благодаря, че българското правителство полага усилия за запазването им”, заяви кметът на Истанбул.

Кадир Топбаш използва случая да предаде сърдечни поздрави на българския министър-председател от името на турския премиер Реджеп Ердоган. Той оцени политическия диалог между България и Турция като стабилен и изрази надежда, че двете страни ще продължават да поддържат това добро ниво и през следващите години. На срещата в Министерски съвет присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снощи пък с прием в Истанбул бе отбелязан националният празник на България. Приемът, даден от българския генерален консул в Истанбул Александър Велев, се състоя в 5-звезден хотел на централния площад Таксим и бе масово посетен.

Присъстваха представители на истанбулското валийство, на истанбулската голяма община, Истанбулската търговска палата, на фирмите Догуш холдинг, Шишеджам и др. Кметът на населената главно с български изселници община Авджълар Мустафа Деирменджи също бе сред гостите. 

Истанбулските българи, изселници от България, интелектуалци, журналисти от Турция и България също бяха дошли да почетат празника. На големи екрани в салона бяха представени туристическите забележителности на България.

Междувременно, от 2 март т.г. влезе в сила нова визова уредба, според която турските граждани с т.н.зелени (служебни) паспорти и шенгенски визи ще имат право да пътуват безвизово в България. Наредбата се очаква да активизира бизнесконтактите между България и Турция.

Най-четени