Историята е важна - трябва да я помним 28.02 | 10:08

Президентът поздрави новия патриарх в словото си в парламента

От Кремена Бедерева

"Позволете ми да поздравя новоизбрания патриарх". Така започна президентът Росен Плевнелиев изявлението си към нацията от парламентарната трибуна.

"Българската Конституция ни пази в трудни моменти и предвижда как да ги преодолеем; тя е нашият стълб и опора", продължи още президентът.

"През последните 23 години бяхме свидетели на много. България премина през няколко мащабни кризи. Имахме две експертни и две служебни правителства.

Тези 23 г. България премина пред много мащабни кризи. Но историята на България не е 23 г. Имали сме периоди, в които партии са били забранени, имали сме период на Велики Народни събрани.

Историята е важна - трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем бързо", каза президентът.

В словото си към нацията Плевнелиев заяви още, че демокрацията в Европа е свързана и с добър живот.

"През последните дни с протестите се е показало, че България иска промяна. Гражданската енергия днес е много силна и е навсякъде - въпросът е дали ще е съзидателна или разрушителна", допълни президентът.

"Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем", каза Плевнелиев. Хората имат основателни искания, посочи той.

Според него държавниците имат историческия шанс да спечелят отново доверието на хората. Той призова политиците да се променят и да отворят партийния процес към симпатизантите и широката си членска маса.

Той очерта какво предстои пред новото Народно събрание. Депутатите трябва да изготвят антимонополно законодателство. Трябва да се либерализира пазарът на ток и да се подсигури защитата на битовия потребител, добави той.

Плевнелиев каза, че трябва да се пребори и младежката безработици.

Специално внимание да бъде отделено на образованието, защото  инфраструктурата е ключов въпрос, но по-важно е какво се случва в българското училище, стана ясно от думите на президента.

Държавният глава подчерта, че предстои реформа в здравеопазването, както и че трябва да се предприемат мерки срещу демографската криза. 

 

В Народното събрание присъства и новоизбраният патриарх Неофит. В пленарната зала дойдоха и президентът Петър Стоянов и Георги Първанов.

Водещи

Най-четени