Историята на Сирия се изнася през наша територия 16.09 | 11:39

Страната ни е транзитна територия за трафик на културните ценности

От iNews.bg

Поради ключовото ни географско положение, страната ни е транзитна територия за трафик на инкриминирани културни ценности от Близкия изток. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на конференцията "Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия".

Тя припомни, че българското национално законодателство е било адаптирано към новите обстоятелства с акцент върху забраната за трансгранична търговия от Сирия и Ирак

"Усилията на компетентните структури на МВР и най-вече на ГДБОП са съсредоточени към предотвратяване на незаконното изнасяне и продажба на българско културно наследство, но и към цялостното", посочи министърът на вътрешните работи.

Тя отбеляза, че България е страна с хилядолетна история и според редица изследвания се нарежда на трето място след Италия и Гърция по отношение на трафикиране на културни ценности.

Министърът посочи, че трафикът и унищожаването на културни и исторически обекти, намиращи се в зони на конфликт като Ирак и Сирия е феномен, който набира много голяма скорост и се определя като изключително тежко военно престъпление.

"Разрушаването на храмовете в Палмира увеличи тъжната статистика на безвъзвратно изгубените следи на древните цивилизации. Днес повече от всякога са необходими обединени и решителни мерки за преустановяването на това, което наричаме целенасочено унищожаване на историята, на което сме свидетели", заяви Бъчварова.

Водещи

Най-четени