Италианска медия разкрива шокиращо сексуално насилие над деца у нас 12.01 | 14:58

"Еспресо" информира за посегателства над деца в дом край София. Властите у нас получили сигнал

От Диана Цветкова

Шокираща статия за случаи на педофилия в български дом за деца, лишени от родителски грижи, публикува италианското списание "Еспресо", съобщава БНР.

Материалът се основава на свидетелствата на три българчета, осиновени преди няколко месеца от италиански семейства. Две момчета на 10 и 11 години и едно момиче, ненавършило 9 години, са разказали на приемните си родители в Италия за ужасяващо сексуално насилие, на което са били подложени, докато са били в дома в България.

Те разказват, че някои от децата от дома на 12-13-годишна възраст всяка вечер са влизали в стаите на по-малките, дори и на 3-годишните и са ги биели и изнасилвали. По думите им възпитателките са знаели, но не са предприемали нищо. Домът се намира недалеч от София.

Освен това децата са станали жертва и на възрастни педофили. През почивните дни те ги водели в хотел-дискотека и ги заставяли да проституират, като са правели снимки и видеозаписи на насилието. Децата са били принуждавани с бой и заплашвани с пистолет, били са им слагани и белезници.

Според италианските психолози свидетелствата на трите осиновени български деца изглеждат напълно достоверни. Според тях за шестте години, прекарани в дома, около 100 деца като тях са станали жертва на педофили. При осиновяването им директорката ги е заплашила, че ако разкажат какво се е случвало, ще бъдат върнати отново в България.

Асоциацията за международно осиновяване "Кай" и италианското социално министерство са сигнализирали за случая българските власти, но опасенията са, че насилието продължава и сега, пише "Еспресо".

От българската Агенция за закрила на детето са потвърдили за "Хоризонт", че са информирани за случая, но с него ще се заеме правосъдието.

В края на декември в българското министерство на правосъдието е постъпил сигнал за сексуално насилие над деца, докато са били в социален дом в София. От пресцентъра на правосъдното ведомство уточняват, че сигналът е от анонимен мъжки глас и първоначално е подаден по телефона в Агенцията за закрила на детето, която го е предала на тях.

Още в края на 2012 година правосъдните органи са започнали проверка на всички осиновявания в Италия, като е поискано съдействие от тамошните власти.

Проверката продължава и в момента, като все още не е уточнено в кой дом са пребивавали децата.

Водещи

Най-четени