Ицо Петрофф погна МОМН за хомофобията в училище 05.09 | 16:17

Зам.-министърът на образованието е на мнение, че това е проблем на обществото

От Филипа Тодева

Скандалният музикант, известен с хомосексуалните си наклонности Ицо Петрофф, изненадващо се появи на пресконференция в Министерството на образованието, младежта и науката.

На събитието заместник-министърът Милена Дамянова представи тенденциите и новостите в системата преди новата учебна година. Ицо Петрофф обаче коментира, че във всичко, което предвижда министерството никъде не вижда дори да се намеква нещо за хомофобията сред децата.

Той припомни за убийството на Михаил Стоянов от негови връстници тийнейджъри. Младежът бе убит, защото го бяха заподозрели, че е хомосексуален. "Какво правим по този въпрос", запита музикантът. Милена Дамянова обясни, че още в края на миналата година Механизма за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците е бил изпратен на директорите.

"За съжаление, много от тях все още не са му обърнали достатъчно внимание", каза тя. Дамянова подчерта, че още, че в училище има здравно образование, което включва най-различни теми. "Но в крайна сметка трябва да имаме предвид нещо много важно  - толерантността е между нас, не само между учениците.

Толерантността се изгражда в обществото и във взаимоотношенията между членовете на това общество", добави тя. Според Ицо Петрофф обаче и децата трябва да знаят за този проблем, защото хомофобията прераства в насилие между тях.

За заместник-министъра той е подготвил папка със сигнали за нарушаване правата на хомосексуалните. Петрофф се оплака също, че не го приемат на среща в МОМН, за да бъде изслушан.

Водещи

Най-четени