Йовчев: МВР изпълни 100% програмата си 30.07 | 15:31

Повече от два пъти намалихме подслушванията, подчерта министърът в оставка

От Теодора Кокаланова

Трудно е в няколко минути да говорим за всичко, което направихме. Всичко, което беше заложено в програмата, беше изпълнено 100%. Това заяви в Министерския съвет министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев.

"На първо място искам да се спра на реформите в сектор "Сигурност" – трансформирането на ГДБОП в ДАНС и новия Закон за МВР. Деконцентрацията на власт и постигане на гаранции за това, че възможностите за налагане и упражняване на политически натиск върху дейността на силовите структури е намален значително", посочи Йовчев.

По думите му никой няма да е в състояние да наложи контрол върху разследванията, върху подслушванията и да влияе върху процеса на разследването, протичането на това разследване и резултата, предаде агенция "Фокус". "Мисля, че това е много сериозно демократично постижение", подчерта още той.

На второ място Цветлин Йовчев отбеляза, че имаме много по-високи гаранции за законност. "Проверка установи, че имаме стотици случаи, в които няма достатъчно основание и не са спазени всички изисквания за прилагане на силови средства при провеждане на операции със задържане на хора", обясни той.

Министърът в оставка бе категоричен, че подслушванията са намалени. "Вече ясни гаранции за това, че повече обществото няма да има съмнение дали технически средства за подслушвания се използват неправомерно", каза още Цветлин Йовчев.

Водещи

Най-четени