Йовчев: Не знам в света да има система за ранно предупреждение на градушки 10.07 | 11:30

Трябва да се спре със спекулациите, смята вицепремиерът

От Цанка Донкова

Не знам в света да има система за ранно предупреждение на градушки – това трябва много ясно да го кажем и трябва да спре със спекулациите и откровените глупости, които се изговарят в публичното пространство. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев във връзка с невижданата градушка, която удари столицата във вторник (8 юли).

"Прогноза за градушките е възможна 10–15 минути преди да настъпи събитието, като не може да се прогнозира размерът на градушката. Това е внезапно събитие и не попада в обхвата на системата за ранно предупреждение и няма как да попадне", обясни Йовчев.

Според него не е възможно да бъдат изстреляни противоградни ракети над населени места, тъй като има риск за хората.

"Действията на МВР бяха своевременни и адекватни при бедствието, което сполетя София на 8 юли. За броени минути след първите сигнали екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, както и екипи на Полицията бяха на място", посочи Йовчев и допълни, че над 570 сигнала са били обработени – в София са работили 30 екипа, 7 в Монтана – множеството полицейски екипи, които веднага са отцепили наводнените райони.

Йовчев обясни още, че на всяко възлово кръстовище е имало полицаи, които са регулирали и подпомагали движението, допълва агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени