Йовчев: Няма връзка между начина, по който са били атакувани КТБ и ПИБ 02.07 | 17:38

Има действия, които могат да се оценят като атака към банковата система, смята вицепремиерът

От iNews.bg

Няма пряка връзка между начина, по който са били атакувани КТБ и ПИБ. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след като беше изслушан от парламентарната вътрешна комисия.

Според него ситуацията в КТБ е била използвана от хора, които са насадили тезата, че и други банки са в ситуация, в която биха могли да изпаднат под особен надзор или да фалират.

Йовчев посочи още, че прокуратурата не е предприела никакви действия спрямо КТБ. "Прокуратурата не е предприела никакви действия спрямо КТБ. Тя е предприела действия спрямо подуправителя на БНБ на основата на данни, че извършва престъпления. Нали всички разбираме, че прокуратурата не може да оценява по целесъобразност? Тя трябва да оценява за законосъобразност. Ако има данни за извършено престъпление, прокуратурата трябва да действа", заяви Йовчев.

Министър Йовчев добави, че е много трудно доказуемо кой е организаторът, но за себе си има яснота откъде идват нещата. Той посочи, че според него няма конспирация всички действия да са били планирани и координирани. По думите му обаче определено има действия, които могат да се оценят като атака към банковата система.

"Първоначално са започнали определени медийни и публични изяви, които са подготвили обстановката", каза Йовчев. Той добави, че след това има поне няколко линии, по които е установена организирана атака към банковата система - с имейли, SMS-и и публикации във Facebook. Министърът заяви, че тази седмица вероятно ще има още задържани.

Той коментира, че законодателството ни в тази насока не е перфектно и би подкрепил промени в Наказателния кодекс.

По думите му предстоящите арести имат общо с атаката към банковата система. "Нали разбирате, че за една такава атака поръчителите вероятно са хора, които са казали: "Да, давайте, действайте." Нали разбирате колко трудно е да се докаже такова нещо, особено когато е станало на четири очи? Въпреки всичко, продължаваме да работим активно. Ако ме питате дали аз за себе си имам яснота – да, за себе си имам яснота откъде идват нещата", добави министърът.

"В тази ситуация трябваше да се действа решително и категорично. Не можехме да допуснем да продължава да се всява паника сред хората и това нещо да доведе до срив на системата. Това е атака към парите на хората. Опитаха се да посегнат на парите на хората. Това е изключително сериозно престъпление", подчерта Цветлин Йовчев.

Водещи