Йовчев: Овладяхме кризата с бежанците 29.01 | 18:42

Близо 800 души са получили статут на бежанци от началото на януари

От Ивелина Георгиева

Близо 800 души са получили статут на бежанци от началото на януари досега. Това отчете вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той изтъкна бързите темпове, с които държавата и Агенцията по бежанците работят.

"Многократно ускорихме обработването на документи и произнасянето на Държавната агенция по бежанците. Само за 2011 г. имаме около 550 решения, през 2012 г. те са 660, за 2013 г. са 2800", похвали се силовият министър.

Йовчев е убеден, че този напредък ще бъде отчетен от абсолютно всички европейски институции.

"Според мен ние овладяхме кризата", подчерта Цветлин Йовчев.

Вицепремиерът заподозря български политици в намеса по отношение на критично писмо към България от страна на Европейската комисия за отношението на страната ни към бежанците.

Писмото е било изготвено от еврокомисаря по вътрешни работи Сесилия Малстрьом и въпреки че е критично, в него не е имало заплаха за наказателна процедура към България.

"Доста активно се работи и не прави чест на тези, които го направиха, защото всички усилия, които положихме, бяха наистина за това да успеем да овладеем тази криза и всичко беше в името на българските граждани", каза възмутен от действията на народните избраници вътрешният министър, цитиран от агенция "Фокус".

Той определи като непочтен всеки опит, който цели да рови в тази посока и да навреди на страната ни.

Йовчев припомни, че на последния Консултативен съвет по национална сигурност заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е изразил мнение, че не трябва да има толкова засилени мерки за сигурност по границата и едва ли не би трябвало свободно да се допускат хора и веднага да се третират като бежанци.

"При тази ситуация, при която бяхме поставени, ни се наложи за по-малко от шест месеца да открием над 3000 нови места за настаняване на бежанци", каза възмутен вицепремиерът.

Цветлин Йовчев коментира и готвените промени в Закона за МВР, като поясни, че с тях се разделят функциите на политическото и професионалното ръководство.

По този начин министърът на вътрешните работи няма да има възможност да се намесва пряко в оперативната дейност, да влияе върху решенията, разследванията и резултатите от тях, включително и върху решенията дали да се използват СРС, или не.

Работата на вътрешния министър ще се състои в това да създава политики, да контролира тяхното реализиране и изпълнение.

Йовчев обеща да бъдат взети всички гаранции, за да не се допусне конфликт на интереси с промените в Закона за МВР.

Водещи

Най-четени