Йовчев: Проявите на протестиращите от 12 ноември са незаконни 27.11 | 15:32

Те бяха предупредени няколко пъти

От iNews.bg

Всички прояви на протестиращите на 12 ноември са противозаконни. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Той обясни, че още от предишния ден в СДВР е постъпила информация, че се подготвя блокада на Народното събрание, изготвен бил и план за действия на полицията.

По думите му около 20:00 часа парапетът пред парламента бил разделен, а по служителите на полицията са хвърляни павета и различни твърди предмети. Един час по-късно отново е имало атака срещу полицията с камъни и други предмети. Два пъти е пристъпено към изтласкване на протестиращите.

"По време на тези действия протестиращите са били предупреждавани през цялото време, че с проявите си са нарушавали закона. На следващия ден са задържани 23 лица, срещу които има образувани 4 досъдебни производства – 3 от тях са за хулиганство, едно е за увреждане на собственост. Наложени са три парични глоби – в един от случаите за носене на забранен предмет", обясни вицепремиерът.

Според него трябва да се посочи, че става дума за незаконно мероприятие и всички тези прояви на протестиращите били незаконни. Налице било и грубо нарушаване на обществения ред, увреждане на собственост, неизпълнение на полицейски нареждания, сблъсъци с полицейски служители, информира БТА. Съгласно законодателството органите на МВР при всички тези случаи имат право да употребят сила и помощни средства. Въпреки това действията на служителите са били само и единствено насочени в посока на предотвратяване възможността да бъдат наранени хора и да бъде увредена собственост.  

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров добави, че не вижда нищо нередно в действията на полицаите. 

Министър Йовчев определи като лъжа твърденията, че в проекта за нов закон за МВР има завишаване на полицейските правомощия. Той посочи, че законът не се различава от законодателството в другите държави от ЕС.  Йовчев коментира и освобождаването на директора на Национална полиция Ангел Антонов като посочи, че причините за това са комплексни и от ръководството на МВР са искали да наложат по-различен подход на работа на полицията.  

Водещи

Най-четени