Йовчев: Хората трябва да си застраховат къщите 24.06 | 09:05

Във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи, съобщи вицепремиерът

От iNews.bg

"Във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи, той и няма такива функции​. Тук отговорност имат и хората, те трябва да си застраховат къщите." Това коментира в ефира на Нова телевизия вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод щетите от бедствието във Варна и Добрич.

Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щетите и да бъдат отпуснати помощи.

Министърът е категоричен, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва.

"Каквато и организация да има и каквито и ресурси да осигури една държава, винаги има случаи, в които природата е по-силна", заяви Цветлин Йовчев. 

По думите му в последните години са били предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации. Днес например има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.

"Реакцията на местната власт не беше адекватна – планът е много ясно разписан как се действа в такива реакции", заяви Йовчев.

И добави: "Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад." 

В Добрич и Велико Търново, по думите му, нещата са били организирани много добре, но не е имало какво да се направи. 

"До 2014 година трябва да направим регистър на критичната инфраструктура, до края на 2015 година трябва да се напишат планове", обясни вътрешният министър. 

Водещи

Най-четени