Йовчев заварил неефективно МВР с лоша координация 30.11 | 10:41

Имало и дупка в бюджета на силовото министерство от 93 млн. лева

От Мая Александрова

"Заварихме едно неефективно МВР, с лоша кондиция и дезинтегрирана система, както и липса на всякакви връзки между отделните звена". Това заяви пред bTV вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По думите му има нужда в публичното пространство да бъде разбит "мита за пречупения гръбнак на престъпността”.

"За 6 месеца имаме разкрити три групи за мокри поръчки, три лаборатории за синтетични наркотици, две за канабис, милиони късове контрабандни цигари, 36 тона алкохол. Това да ви прилича на прекъсната организирана престъпност?”, попита наследникът на Цветан Цветанов.

Според Йовчев отделните структури във ведомството по времето на ГЕРБ са функционирали като "ударни групи на министъра, главният секретар е бил с изключително ограничени правомощия”.

"В момента имаме по-малко от 2 дела за 1 оперативен сътрудник, за ГДБОП са по-малко от 1,5. А трябва да са на ниво между 4 и 5", посочи вътрешният министър.

"Имало е идея да не се водят изобщо оперативни дела, а само дела, когато има досъдебни производства”, разкри още Йовчев.

Той заяви още, че е заварил 93 млн. лева дупка в бюджета на силовото министерство.

Едни от приоритетите му оттук нататък били системите за планиране и за отчитане на резултатите.

"Аз лично виждам доста голям потенциал по отношение на реформите и то по отношение на реформите за промяна в работните процеси в МВР. Сигурно има нерешителност в много аспекти, в които може да се отчете нерешителност. Ще направим анализ и преглед на това, което сме направили до момента и къде би трябвало да бъдем много по-настойчиви”, добави министър Йовчев.

Той посочи няколко опорни базови неща, които трябва да бъдат свършени в МВР, за да се подобри противодействието на престъпността. Сред тях са система за планиране, система за отчитане на резултатите, промяна в организацията на оперативно-издирвателната и патрулно-постовата дейност.

"Ако успеем, а ние вече сме на път, тези неща да ги свършим, аз мисля, че това съществено ще подобри противодействието на престъпността. Другата ни основна цел е да гарантираме законността на дейностите в МВР. Там също сме направили много. Ефективно да управляваме материалните, финансовите и човешките ресурси”, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Водещи

Най-четени