Йовчев прогнозира: 6000 бежанци остават да живеят в България 21.12 | 10:09

Той се обяви за скоростна интеграция на чужденците

От Христина Рафаилова

Около от 6000 бежанци реално ще останат да живеят в България. Това стана ясно от думите на вицепремиера Цветлин Йовчев пред dariknews.bg.

През настоящата година на наша територия са влезли 11 500 души. Около 8500 от тях искат страната ни да стане техен втори дом. Вътрешният министър прогнозира, че от тях около 6000 ще получат статут.

За пореден път МВР шефът заяви, че едва ли ще се наложи изграждането на нови места за търсещите закрила.

Йовчев предупреди, че страната ни ще има проблем, ако веднага не се изгради адекватна система за интеграцията на бежанците. "Те не са богати хора, повечето са без образование, без квалификация, това не им позволява успешна интеграция в обществото. Това е едната страна на въпроса. По-сериозната е, когато станат големи групи такива хора, които не може да интегрираме в обществото, те се обособяват", коментира силовият министър.

40 души се смятат за опасни за обществото, защото са извършили престъпления. Те са задържани и се извеждат от страната.

Йовчев са похвали, че мерките, предприети от правителството за намаляване на миграционния натиск дават резултат. Той информира, че нивата на притока на чужденци са намалени под нивата от миналата година.

"На границата колегите са на 100 метра един от друг, по 24 часа, за да спрат потока. С изграждането на преградното съоръжение, мисля, че ще стабилизираме процеса. Имаше по над 500 души в арестите, в някои моменти, вчера бяха трима. Това ни дава възможност за напредък в настаняването на тези хора", каза той.

Водещи

Най-четени