Йончева: Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен режим 09.10 | 12:00

"Изразих и благодарности към всички, които подкрепиха моята инициативата да има резолюция"

От iNews.bg

Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен режим. Тя е успех за българския народ, защото дава кураж на хората, които имат смелостта да застанат срещу системата. Резолюцията дава и ясен знак за това, че българското правителство на Бойко Борисов вади #България от Европа. Това заявих в "Тази сутрин" на #bTV, коментирайки резолюцията за върховенството на закона в България, която Европейският парламент прие в четвъртък.

Тази резолюция казва, че правителството на Бойко Борисов вече не е легитимно за Европейския съюз. Ако използваме лексиката на господин Борисов, тя е жълт картон, следващият трябва да е червен от Европейската комисия. Припомних, че Комисията е доминирана от ЕНП, чийто член е ГЕРБ и цитирах зам.-председателя на ЕП Катарина Барли, която заяви, че е време ЕНП да застане зад основните принципи на ЕС – правовата държава, демокрацията, свободата на медиите.

В допълнение изразих и благодарности към всички, които подкрепиха моята инициативата да има резолюция. Първата ми среща с председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар и колеги евродепутати с предложение да се приеме такъв документ бе още в края на месец май. Агилар стана неин вносител от името на LIBE.

Документът беше приет с 358 гласа, 277 евродепутати гласуваха против, а 56 се въздържаха. Освен от левицата в Европейския парламент, резолюцията беше подкрепена и от либералите, зелените и малка част от ЕНП.

Поздравявам за смелостта тези представители на ЕНП, които не се съобразиха с партийното решение и Манфред Вебер резолюцията да бъде отхвърлена. Европейският парламент каза на българите, че ги чува. Това са бивши министър-председатели, депутати от националните парламенти, министри, университетски преподаватели от Европа – не трябва да се подценява позицията им.

Припомням, че в момента в #ЕС се обсъжда механизъм, който да обвърже оценката за върховенството на закона във всяка една държава-членка с европейските средства, които получава и е възможно за България да има конкретни последици. Смятам, че не трябва да се спира финансирането за България, защото българският народ не е виновен за управлението. Но трябва да се намери механизъм, който в бъдеще да предотврати спирането на финансиране. Финансирането трябва да отива за малкия и среден бизнес, в социалната система, а не 50% и повече от него да се връщат в джобове на олигарси.

На упреците, че с документа се предава България, отговорих, че партията и човекът, който предава интересите на България са ГЕРБ и Бойко Борисов.

Според мен ГЕРБ, националистите и някои колеги в София от БСП говорят за Истанбулската конвенция и македонско малцинство, и така изместват същността на резолюцията и това, което се случва в управлението на България. В резолюцията не се споменава нито за македонско малцинство, нито за турски или майчин език. В нея се говори за приемане на ИК, но само на тази част, която не противоречи на конституцията ни – а именно борбата с насилието над жените и изграждане на центрове за защита. Истанбулската конвенция е затворена тема за България с решението на Конституционния съд.

Левицата в България има огромен потенциал да промени страната ни. Аз съм ляв човек, вярвам в лявото. То ще доведе до положителни промени в нашата държава.

Водещи

Най-четени